Vuosi 2024
Viikko Pärnussa elokuussa
Elokuun viimeinen viikko vietettiin loistavissa olosuhteissa taas Pärnussa. Viikkoon mahtui paljon hauskoja hetkiä, ihania ihmisiä, monipuolisia hoitoja 3-4 per/pv, kolme kertaa ruokaa päivässä, opastettu opaskierros ja pari ostosmatkaa. KIITOS mukana olleille ja tietysti Jukka Mäkelän bussiyritykselle erittäin hyvin järjestetystä matkasta. ENSI vuonna ehkä uudelleen?
Virkistyspäivä Lahdenperässä 12.8. klo 12.00 alkaen.
Jäseniä paikalle saapui 130, joten Lahdenperän suuli oli ääriään myöten täynnä. Tilaisuuden aluksi juotiin Omasp:n tarjoamat kahvit, jonka jälkeen pankin edustajat kertoivat pankin kuulumisia. Satakunnan hyvinvointialueen Ikäkeskus esitteli toimintaansa ikääntyneille suunnatusta matkailuautolla toteutettavasta liikkuvasta palvelusta. Ikäkeskuksen pysäkit ovat uusi tapa toteuttaa ennaltaehkäisevää neuvontaa, ohjausta ja tukea erityisesti sellaisille ikääntyneille, jotka eivät vielä ole palvelujen piirissä. Myös läheiset ja omaishoitajat voivat hakea pysäkeiltä tukea ja tietoa.
Kellarisoittajat esiintyivät ja säestivät yhteislauluja. Sitten oli tietenkin arpajaiset, arvauskilpailu ja päätteeksi pelattiin vielä Omasp:n bingoakin. Ja jos alkoi huikoa, niin grillistä sai ostaa makkaraa. Halukkailla oli myös mahdollisuus saunomiseen. Ohjelmallisen osuuden lisäksi yhdistyksen jäsenet saivat tavata tuttuja ja vaihtaa kuulumisia.
Oli mukava iltapäivä ja paljon iloisia ihmisiä liikkeellä! Kiitos esiintyjille ja osallistujille!
Matka Kotkan ja Porvoon seudulle 6.-8.8.2024
Yövyimme Haikon kartanosa. Ensimmäisenä iltana tutustuimme elämään Haikossa kartanonrouva Emilie von Etterin kertomana. 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Kartanossa vietettiin vilkasta seuraelämää ja siellä kävi runsaasti Suomen tieteen ja taiteen merkkihenkilöitä von Ettereiden vieraina. Tästä ajasta, elämästä, ihmisistä ja kummituksestakin meille kertoi Arja Rajakaltio Emilie von Etteriksi eläytyen.
Illallisella kartanon ravintolassa.
Keskiviikkona tutustuimme Strömforsin vanhaan ruukkialueeseen, jossa elämä jatkuu vuosisataisessa ympäristössä vanhoja perinteitä kunnioittaen. Käsityöläisyys luo leimansa koko alueen tunnelmaan. Tutustuimme alueeseen oppaan johdolla, joka kertoi tarkemmin alueen historiasta, kirkosta, museosta sekä sepänpajasta.
Keskiviikkona kävimme myös Pernajassa, Malmgårdin linnassa. Historiallisella Malmgårdin kartanolla on pitkät perinteet. Malmgårdin linnan uusrenesanssirakennus on 1880-luvulta, mutta kartanon historia ulottuu aina 1600-luvulle asti. Siitä lähtien kartano on ollut Creutzin kreivillisen suvun omistuksessa. Tänä päivänä Malmgård on moderni kartano, joka on erikoistunut luonnonmukaiseen viljelyyn. Lisäksi kartanolla harjoitetaan oluttuontantoa, matkailua, metsätaloutta ja sähkötuotantoa. Saimme myös olutmaistiaiset. Tutustuimme kartanopuotiin, jossa jauhetaan ja myydään luonnonmukaisesti viljeltyä vehnää, ruista, ohraa, kauraa ja spelttiä eri muodoissa.
Torstaina tutustuttiin oppaan johdolla Porvooseen. Tutustuminen tehtiin ensin bussilla, jonka jälkeen jalkauduttiin Vanhaan Porvooseen. Opastuksen aikana kuultiin kaupungin monipuolisesta historiasta sekä tarinoita kaupungissa asuneista ja vierailleista mielenkiintoisista ihmisistä.
Sokkomatka 17. ja 18.7.2024
Matkaan lähdettiin 17. pvä kahdella bussilla ja 18. pvä vielä yhdellä bussilla. osanottajia oli 144. Ensimmäinen pysähdys oli Huittisissa. Kävimme Pahkaparatiisissa tutustumassa ITE-taiteilija Mauno Suonpään upeisiin pahkatöihin, joita löytyy 4500 kappaletta. Pahkatöiden ihailun ja ihmettelyn lomassa juotiin pullakahvit. Mauno Suonpään vaimo kertoi meille palkinnoista ja tunnustuksista, joita hänen miehensä oli vuosien saatossa saanut. Huom. meidät toivotettiin tervetulleiksi pahkakirjaimin ja -numeroin.
Seuraava kohteemme oli nahkaverstas/nahkatavaramyymälä Eliisa Marjaana. Nahkamestari Kirsi Syrén esitteli meille mitä kaikkea verstaalla valmistetaan. Sen jälkeen nahkamestari Ilkka Syrén esitti meille monologin yrityksen historiasta ja miten on tultu tähän päivään. Saimme myös nähdä mielenkiintoisen työnäytöksen siitä miten lompakko valmistetaan. Ja sen jälkeen päästiin ostoksille.
Ja sitten syömään! Ruokailimme upeassaTyrvään pappilassa. Ruokailun jälkeen opas kertoi huushollerska Ester Myllynpään roolissa Tyrvään murteella Tyrvään pappilan elämästä n. 1930-luvulla. Yhdelle ryhmälle rovasti Svanberg kertoi ajasta 1920-1950 luvuilla, miten uudet tuulet puhaltavat Tyrvään pappilassa. Pappilan kivinavetassa oli Osmo Rauhalan taidenäyttely ja saimme ihailla hänen taulujaan. Pappilaa ympäröi rehevä puutarha, johon saimme omatoimisesti tutustua.
Matka jatkui Pyhän Olavin kirkkoon. Saimme kuulle oppaan kertomana kirkon historiaa mm. tulipaloista ja uudelleen rakentamisesta.
Ja matka jatkuu...Kahvihammastakin jo kolottaa. Minnehän "kuski" meidät vie? Saavuttiin Herkkujuustolan pihaan. Juustomestari Peter Döring kertoi meille bussissa omaa ja yrityksensä historiaa huumorilla höystettynä. Sitten mentiin kahvioon juomaan kahvit, herkullisen, tietenkin juustolla täytetyn groissantin kera ja senjälkeen juustoja ostamaan.
Mukava ja mielenkiintoinen päivä. Tavattiin taas tuttuja ja päivä kului rattoisasti. Kotimatka voi alkaa! Kiitos kaikille osallistujille!
Torikahvit Eurajoen torilla 6.7.2024
Torikahvit Luvian torilla 4.7.2024
Kävimme katsomassa Juice-musikaalia Valkeakoskella 30.6.2024
Matkalla oli mukana 52 henkilöä eli bussi oli lähes täynnä ja alla kuljettajamme Peter "Kuski".
Liikuntapahtuma Laitakarissa 16.5.2024
Retki Eduskuntatalolle ja Temppeliaukion kirkkoon 24.4.2024
Kirkkopäivä Lapissa 7.5.2024
Hartaushetki Lapin kauniissa puukirkossa. Kastemalja, jonka sisällä
Lisäksi kuulimme kirkon historiaa. kannen alla lasinen malja.
Lounaalla nautittiin maukasta lihakeittoa. Tilaisuuden päätteeksi juotiin kakkukahvit. Kirkkomatkalla oli mukana 33 Eurajoen Eläkkeensaajaa.